H φάβα Σαντορίνης είναι φημισμένη για την νοστιμιά της, τη βελούδινη γεύση, τη ασυναγώνιστη γλύκα της και το γρήγορο μαγείρεμά της.
Πρόκειται για ένα είδος αρακά που προέρχεται από το φυτό “Lathyrus Clymenum L.” και οι αρχαιολόγοι, με βάση ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, ισχυρίζονται ότι καλλιεργείται στο νησί εδώ και 3.500 χρόνια.
Συνταγή για φάβα:
Ξεπλένουμε την φάβα και την βράζουμε στην κατσαρόλα με νερό 4:1, ξαφρίζοντας την. Χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε ένα κρεμμύδι κομμένο, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Την αφήνουμε να σιγοβράσει για 35′-45′ ανακατεύοντας την να χυλώσει. Σερβίρουμε τη φάβα με ελαιόλαδο και κρεμμυδάκι.
Για “παντρεμένη φάβα” τη σοτάρουμε και προσθέτουμε κάπαρη και λιαστό ντοματάκι Σαντορίνης. Τα 200 gr φάβας ισοδυναμούν με 4 μερίδες.
Διατροφικά συστατικά ανά 100 gr:
Ενέργεια: 375 kcal.
Λιπαρά: 0,4 gr.
Εκ των οποίων:
Κορεσμένα λιπαρά: 0,2 gr.
Μονοκορεσμένα λιπαρά: 0,2 gr.
Πολυκορεσμένα λιπαρά: 0,0 gr.
Υδατάνθρακες: 78 gr.
Εκ των οποίων:
Σάκχαρα: 1 gr.
Εδώδιμες ίνες: 1 gr.
Πρωτεΐνες: 11 gr.
Αλάτι: 0,0 gr.
Καθαρό βάρος: 400 gr.
Παραγωγή και συσκευασία Ι. Νομικός, Βόθωνας, Σαντορίνη.